Bibliografia sobre cinema i educació social

A continuació facilitem una bibliografia de referència sobre cinema i educació social. La presentem en tres apartats, una primera dedicada a un recull bibliogràfic bàsic sobre cinema i educació (social), una segona en la què citem algunes obres relacionades de forma indirecta amb aquesta temàtica, però que segons el nostre parer són de gran interés i, finalment, un conjunt d’obres literàries que o bé han estat portades al cinema o bé poden ser d’utilitat per a les educadores i educadors

Pdf de Bibliografia sobre cinema

Bibliografia bàsica sobre cinema i educació:

ALEGRE, O.M. (2003): La discapacidad en el cine. Barcelona: Octaedro.
ALMACELLAS, M. A. (2004): Educar con el cine. 22 películas. Madrid: Ediciones Internacionales Universitarias.
ALONSO, M. L. & PEREIRA, M. C. (2000): “El cine como medio-recurso para la educación en valores. Un enfoque teórico y tecnológico”. Revista de Pedagogia Social. Múrcia: SIPS, núm. 5 2ª. época, pp. 127-147.
ARIAS CARRION, Rafael (2008): El cine como espejo de lo social. Ejercicio de análisis cinematográfico relacionado con las ciencias sociales. Madrid: Talasa.

BALLO, Jordi & ESPELT, Ramon & LORENTE-COSTA, Joan (1985): Conèixer el cinema. Barcelona: Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
CABRERA, Julio (1999): Cine: 100 años de filosofía. Una introducción a la filosofía a través del análisis de películas. Barcelona: Gedisa.
COBO ALVREZ, Mercedes (2002): Aprendiendo con el cine. Sevilla: Publicaciones MCEP.
COHEN, Sol (1996): “Postmodernism, the new cultural history, film: Resisting images of education”. Paedagigica Historica, 32, 2.
DIOS, M. (2001): Cine para convivir. Santiago de Compstela: ToxoSoutos.
EQUIPO FENIX (1997): El Cine. Barcelona: CIMS.
ESPELT, Ramon (2001): Jonás cumplió los 25. La educación formal en el cine de fección, 1975-2000. Barcelona: Laertes.
FORNER, Josep & PINTO, Josep (1990): Cinema: màgia i realitat. Barcelona: Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
GARCIA MARIN, Jorge (1999): “Del Club de los poetas muertos a Mentes peligrosas: elementos para la introducción del cine en la materia Sociología de la Educación”. Innovación Educativa, nº 9,
GOMEZ SERRA, Miquel et al. (2003): “Un puente entre culturas. El cine como instrumento dinamizador de la convivencia”, Congreso Internacional de Pedagogía social: “educación social e inmigración”. Sevilla: SIPS, pp. 390-395.
GOMEZ SERRA, Miquel et al. (2007): “Tres propuestas formativas a través del cine. <<Sleepers>> como estudio de caso”, a Universitas Tarraconensis. Revista de Ciències de l’Educació. Tarragona, Universitat Rovira i Virgili, Any XXXI, III època, pp. 33-58.
GRAU REBOLLO, Jorge (2002): La Familia en la pantalla. Oviedo: Septem Ediciones.
JIMENEZ PULIDO, Jesús (1999): El cine como medio educativo. Madrid: Ediciones del Laberinto.
KEROES, Jo (1999): Tales Out of School: Gender, Longing, and the Teacher in Fiction and Film. Carbondale: Southern Illinois University Press
KIRKHAM, Pat & THUMIM, Janet (eds.) (1995): Me Jane: Masculinity, Movies and Women. New York: St. Martin’s Press.
LARROSA, Jorge (comp.) (2007): Miradas cinematográficas sobre la infancia: niños atravesando el paisaje. Buenos Aires: Miño y Dávila.
LOSCERTALES, F. & NUÑEZ, T. (2001): Violencia en las aulas. El cine como espejo social. Barcelona: Octaedro.
MARTINEZ, J. (coord.) (2003): Películas para usar en el aula. Madrid: UNED.
ORELLANA VILCHES, Isabel (2001): La mirada del cine: recursos didácticosdel (sic) séptimo arte. Salamanca: Librería Cervantes.
PEREIRA, M. C. (2005): Los valores del cine de animación. Propuestas pedagógicas para padres y educadores. Barcelona: PPU.
PEREIRA DOMINGUEZ, M. C. (2005): “Cine y Educación Social”. Revista de Educación, núm. 338, pp. 205-228.
PUJALS, Gemma (coord.) (2001): Cine y literatura: relación y posibilidades didácticas. Barcelona: ICE-UB.
RANCIERE, Jacques (2005): La Fábula cinematográfica: reflexiones sobre la ficcón en el cine. Barcelona: Paidós.
SOLE BLANCH, Jordi (2006): “El naixement de la cultura juvenil a través del cinema”, a Temps d’Educació. Barcelona: Universitat de Barcelona. Núm. 31, 2n. semestre, pp. 163-178.
TORRE, Saturnino de la (coord.) (1996): Cine formativo: una estrategia innovadora en la enseñanza. Barcelona: Octaedro.
TORRE, Saturnino de la (et al.) (1998): Cine para la vida: formación y cambio en el cine. Barcelona: Octaedro.
VV. AA. (1998): El Cinema a l’escola: recull d’articles. Barcelona: Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Bibliografia associada bàsica

CASTELLS, Manuel (2001): La Galaxia Internet. Barcelona: Plaza & Janes.
GIBSON, William (1994): Neuromante. Barcelona: Minotauro.
MAJO I CRUZATE, Joan (1997): Xips, cables i poder. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya i Proa.
MARSE, Juan (2004): Momentos inolvidables del cine. Barcelona: Scrinium Editores.
MEIRIEU, Ph. (2004): Referencias para un mundo sin referencias. Barcelona: Graó.
MILLAN, José Antonio (1998): De redes y saberes. Cultura y educación en las nuevas tecnologías. Madrid: Santillana.
NEGROPONTE, Nicholas (1995): El mundo digital. Barcelona: Ediciones B.
POSTMAN, Neil (1990): La desaparició de la infantesa. Vic: Eumo Editorial.
POSTMAN, Neil (1990): Divertir-nos fins a morir. El discurs públic a l’època del “show-business”. Barcelona: Llibres de l’Índex.
POSTMAN, Neil (1994): Tecnòpoli. Barcelona: Llibres de l’Índex.
SAKAIYA, Taichi (1995): Historia del futuro. La sociedad del conocimiento. Santiago de Chile: Andrés Bello. 2a. ed.
SARTORI, Giovanni (1998): Homo videns. La sociedad teledirigida. Madrid: Taurus.
SHAPIRO, Andrew L. (2003): El mundo en un clic. Barcelona: Random House Mondadori. Capítol 9: “Estrechar nuestros horizontes”, pàgs. 151-163.

Algunes referències sobre literatura portada al cinema i d’interés per a l’educació

COMPANY, Mercè (1988): La imbècil. Barcelona: Empúries. 3a. ed.
DAHL, Roald (2000): Matilda. Barcelona: Empúries. 18a. ed.
DUFF, Alan (1999): Guerreros de antaño. Barcelona: Seix Barral.
FOURNIER, Alain (1966): El gran Meaulnes. Barcelona: Edicions 62.
GARCIA MORALES, Adelaida (1985): El sur. Barcelona: Anagrama.
GOLDING, William (1966): Senyor de les mosques. Barcelona: Edicions 62.
IRVING, John (1996): Prínceps de Maine, Reis de Nova Anglaterra. Barcelona: Columna.
KLEINBAUM, N. H. (1991): El Club de los poetas muertos. Barcelona: Círculo de Lectores.
LINS, Paulo (2001): Ciutat de Déu. Barcelona: Proa.
LORMAN, Josep (1995): L’aventura de Saïd. Barcelona: Cruïlla.
O’BRIEN, John (1997): Leaving Las Vegas. Barcelona: RBA.
RIVAS, Manuel (1999): “La lengua de las mariposas”, a ¿Qué me quieres, amor?. Madrid: Alfaguara. pp. 21-41.17a. ed.
RUSSELL, Willy (1982): Educando a Rita. Madrid: Ediciones MK.
SAMPIERO, Dominique (1999): El tiempo cautivo. Valencia: Pre-textos.
SCHICHIRO, Fukazawa (1984): Narayama. Barcelona: Proa.
SEPULVEDA, Luís (1997): Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar. Barcelona: Círculo de Lectores.
SHELLEY, Mary W. (1996): Frankenstein o el Prometeu modern. Barcelona: La Magrana.
SPARK, Muriel (1967): El punt dolç de la senyoreta Brodie. Barcelona: Edicions 62.
SWIFT, Graham (1992): El país del agua. Barcelona: Anagrama.
TWAIN, Mark (1979): Huckleberry Finn. Barcelona: La Magrana.
TWAIN, Mark (1985): Las aventuras de Tom Sawyer. Madrid: Auriga. 18a. ed.
WELDON, F. (1985): Vida y amores de una maligna. Barcelona: Tusquets Editores.
WELSH, Irvine (1996): Trainspotting. Barcelona: Anagrama. 2a. ed.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: